Duurzaam verwarmen met
warmtepompen?
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp regelt de temperatuur door warmte over te dragen. Een warmtepomp heeft drie essentiële onderdelen: de buitenunit (verdamper), de binnenunit(s) (condensor) en het koelmiddel. Het koelmiddel transporteert de warmte tussen de buitenunit en de binnenunit(s).
De verdamper haalt energie uit de hernieuwbare bron (lucht, water, geothermische warmte of zonne-energie) door de vloeistof in een gas om te zetten.
De compressor comprimeert het gas, waardoor de temperatuur stijgt.
De condensor geeft de warmte van het gas door aan het verwarmingssysteem en het gas wordt weer een vloeistof.
Het expansieventiel verlaagt de druk van het koelmiddel, waardoor dit gaat verdampen en de cyclus opnieuw begint.
Waarom kiezen voor een warmtepomp?
Snel de juiste temperatuur
Een warmtepomp is een energie-efficiënte manier om uw woning of bedrijfsruimte te verwarmen.
Een groot voordeel is dat de gewenste temperatuur snel wordt bereikt. Na uitschakeling van het systeem is er nauwelijks sprake van nawarmte en koelt de ruimte relatief snel weer af. Dat is ideaal voor bijvoorbeeld een slaapkamer, waar huisgenoten warm willen studeren maar koel willen slapen. Lucht warmtepompen zijn tegenwoordig ook bij lage buitentemperaturen zeer productief en efficiënt en in veel gevallen dekkend als hoofdverwarming.
Snel de juiste temperatuur
Het hele jaar door een aangenaam klimaat
Kenmerkend aan een warmtepomp is de dubbele functie die het systeem heeft. Naast energiezuinig verwarmen kan een warmtepomp namelijk ook koelen. Met een warmtepomp kunt u daarom in alle seizoenen genieten van een aangename binnentemperatuur en ook nog eens aanzienlijk besparen op uw energierekening.
Altijd comfortabel
Naast een prettige temperatuur is ook het luchtvochtigheidsgehalte een zeer belangrijke factor voor ons comfortgevoel. Ons lichaam reguleert haar eigen temperatuur door het uitstoten van vocht. Als de ons omringende lucht verzadigd is en dit vocht niet meer kan opnemen, krijgen wij problemen met de warmteafgifte en ontstaat dat vervelende, plakkerige en benauwde gevoel. Een warmtepomp verwarmt of koelt niet alleen, maar haalt tijdens het koelen ook nog eens een hoop vocht uit de lucht.
Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?
Lagere kosten
Je hebt geen opslag nodig voor stookolie. Bovendiel is er geen gas-aansluiting nodig. Een schoorsteen is ook overbodig.
Lagere energieverbruik
Een warmtepomp heeft een veel lager energieverbruik dan de traditionele verwarmingssystemen.
Groene energie
De warmte wordt gewonnen uit de natuur. Door het lager energieverbruik stoot de warmtepomp veel minder CO2 uit en is dus erg milieuvriendelijk.
Stabiele prijs & geen fossiele brandstoffen
Het grootste voordeel van een warmtepomp is dat je niet afhangt van fossiele brandstoffen en hun flecterende prijzen. De bronnen voor de warmte zijn gratis te verkrijgen uit de natuur. Je betaalt dus enkel de installatie van je warmtepomp en de elektriciteitskosten voor warmteverdeling in huis.
Airco
Een lucht-lucht warmtepomp kan ook als airconditioning gebruikt worden.
Een greep uit onze projecten
Geert is een topinstallateur, kwam snel ter plaatse in onze woning voor de nodige info en kwam tijdens het hele traject ook zijn afspraken na. Mooi resultaat en aangenaam om met zo iemand samen te werken.